Selfmanagement

Selfmanagement

Je gelooft het of niet, maar een kleur zegt heel veel over jezelf. Wie ben je en wat wil je? We gaan dit eens testen aan de hand van deze grote persoonlijkheidstest!

Kijk naar deze verschillende kleuren en richt je ogen op de kleur waartoe jij je aangetrokken voelt. En wat zegt die over jou?

kleurenwiel_rgb

PAARS:

Jij houdt van mysterieuze dingen! Je bent zowel spiritueel als ambitieus aangelegd. Daardoor bedoel je het vaak goed, maar word je niet altijd even goed begrepen. Je bent een uniek  en gevoelig iemand, met veel gevoel voor humor.

ROZE:

Je bent de iets zachtere versie van rood, maar nog steeds sensueel en liefdevol. Er is een perfecte balans tussen passie en gevoeligheid. Sommigen zien je als kwetsbaar, maar dat komt gewoon omdat je van nature zo lief bent.

ROOD:

Het middelpunt van de belangstelling, daar hoor jij thuis. You want it all! Je weet wat je wil, en daar ga je ook helemaal voor. Je vurig temperament kan soms wel voor vurige discussies zorgen, maar die weet je ook steeds weer op te lossen.

ORANJE:

Jij bent een extravert type met het hart op de tong. Erbij horen is het minste van je zorgen. Je bent enorm creatief, energiek en spontaan. Iedereen wil bevriend zijn met jou. Je aparte karakter geeft je ook een dramatisch kantje! Enkel lig je daar ook niet wakker van.

GEEL:

Hello, Miss Optimist! Jij ziet het leven door een gele bril. Je bent optimistisch en creatief. Het leven neem je met een grote korrel zout. Je hebt veel humor en bent enorm sterk in logisch denken. Er schuilt zeker een zakenman of zakenvrouw in jou. Een klein minpuntje: je kan af en toe wel wispelturig zijn.

GROEN:

Jij bent een zorgzaam type. Je zorgt voor harmonie en stabiliteit in je omgeving. Je bent daarom zelf vaak ‘leider’ of ‘adviseur’ in je vriendengroep. Mensen hechten veel belang aan jouw raad en kijken op naar jou. Je staat met beide voeten stevig op de grond en accepteert mensen zoals ze zijn. Dat maakt je populair.

BLAUW:

Loyaal, kalm en veilig. Dat zijn woorden die jou het best omschrijven. Je kan goed het hoofd koel houden. Je bent slim en kan moeilijke situaties sereen afhandelen. Er schuilt zeker en vast een leider in jou. Logisch nadenken is ook één van jouw sterkste troeven.

Het is uiteraard mogelijk van je goed te voelen bij meerdere kleuren. Een combinatie van twee kleuren kan perfect. Dit gezegd zijnde zijn de eerste stappen naar onszelf en ons karakter gezet.

Verder is het hierbij enorm belangrijk dat je je goed in je vel voelt en boost van het zelfvertrouwen.

Vaak hebben we net dat tikkeltje te weinig zelfvertrouwen om iets te bereiken waar we altijd van gedroomd hebben. Een kleine opmerking van je baas, slecht geslapen, vieze koffie, … allemaal redenen om ons minder goed in ons vel te voelen.

Wanneer je zo’n mindere dag hebt denk dan aan deze 7 tips om je zelfvertrouwen een boost te geven.

  • Lijst je successen op

Maak een lijstje met successen en breng je competenties in kaart. Noteer enkel je sterkste punten en positieve karaktereigenschappen. Bekijk desnoods ook je cv en diploma’s.

  • Word baas over je eigen gedachten

Jij bepaalt! Alle negatieve gedachten weg dus. Laat je positieve gedachten extra op de voorgrond komen door naar leuke vakantiefoto’s te kijken, positieve quote’s op te zoeken. Alles om te bruisen van de positiviteit.

  • Werk niet té hard 

Maak een onderscheid tussen belangrijke en dringende opdrachten en stel prioriteiten. Niet alles moet tegelijkertijd gedaan worden.

  • Eigen je je successen toe

Denk eens na over je successen en hoe je die bereikt hebt. Niet alles gebeurt vanzelfsprekend of door hulp van anderen. Soms boek je zelf successen en daar mag je trots op zijn.

  • Durf hulp te vragen

Spreek mensen aan. Verzamel eerlijke mensen om je heen die het beste met je voor hebben. Zij durven je positieve feedback geven. Op die manier helpt dit om weer in jezelf te geloven.

  • Oefenen is de boodschap!

Hou desnoods een ‘dagboek’ bij waarin je je slechte momenten neerschrijft. Hiernaast koppel je ook eveneens een positief moment. Evalueer deze op het einde van de week. Wat was goed? Waar kan ik nog aan werken?

Tijdens het neerschrijven van je slechte momenten, wees dan zacht voor je handen. Je handen vertellen namelijk meer dan je denkt. Al deze lijntjes op onze handen zouden een betekenis hebben en ons meer inzicht kunnen geven op ons leven wie we zijn en wat ons te wachten staat. Misschien kan dit ons ook verder helpen bij het worden van de juiste manager, coach of managementcoach!

images

De drie belangrijkste lijnen zijn de ‘hartlijn‘, ‘hoofdlijn‘ en de ‘levenslijn‘.

In deze afbeelding gebruiken we ons rechterhand om de lijnen te verduidelijken.

De bovenste lijn is de hartlijn. Deze staan o.a. voor vriendschap, liefde, stemmingen en emoties. Deze lijn begint meestal tussen je wijsvinger en middenvinger. Hoe dichter tegen de wijsvinger, hoe betrouwbaarder je bent. Op jou kan je bouwen en vertrouwen. Begint je lijn dichter tegen je middenvinger, dan kan dit betekenen dat je minder gepassioneerd bent. Als deze lijn tot aan je pink loopt wil dit zeggen dat je een gevoelig en open karakter hebt. Hoe dieper en hoe duidelijker te lijn, hoe intenser je bent of je relatie loopt.

De lijn onder onze hartlijn is onze hoofdlijn. Meevoelend, zakelijk, dromerig of nuchter? je hoofdlijn vertelt hoe je denkt. Het heeft o.a. te maken met je verstand. Wanneer je hoofdlijn boven je hartlijn begint wil dit zeggen dat je realistisch en onafhankelijk bent. Begint deze onder je hartlijn, dan kun je nerveus, gevoelig en behoudend zijn. Ook vind je familie enorm belangrijk. Als je hoofdlijn en hartlijn elkaar raken wil dit zeggen dat je enorm veel talent hebt en ambitieus bent.

Wat de lengte betreft: een lange hoofdlijn wijst er op dat je veel fantasie hebt, een korte dan weer dat je een steengoed geheugen hebt en nuchter in het leven staat.

Onze levenslijn is de lijn onder onze hoofdlijn. Om meteen een fabeltje de wereld uit te helpen: je levenslijn vertelt NIET hoe oud je zal worden. Deze lijn loopt meestal van boven je duim tot je onderkant van je handpalm.

De levenslijn zegt wel iets over onze gezondheid en over hoe we in het leven staan. Wanneer je een heel duidelijke levenslijn hebt wil dit zeggen dat je graag sport en energiek bent. Staat deze lijn bovendien ook los van je hoofdlijn, dan zoek je graag nieuwe avonturen en kicks op. En die kleine lijntjes die uit je levenslijn springen staan voor dingen die je te wachten staan. Dit kan een nieuwe job zijn, een huwelijksaanzoek, een zwangerschap, … .

Misschien nog een klein extraatje als je niet van al die lijntjes houdt:

Als je naar je vingertoppen kijkt en je vindt er veel horizontale lijntjes op terug, dan wilt dit zeggen dat je veel stress hebt. Of toch veel stress hebt gehad. Je frustratielijntjes zijn de verticale lijntjes op het onderste gedeelte van je vingers. Hoe meer streepjes, hoe vaker je gefrustreerd  bent geweest en niet altijd goed met stress om kon.

Werken aan die lijntjes dus! 🙂

Nu we weten wat voor karakter we hebben en we onze handen helemaal bestudeerd hebben, kan het ook goed zijn van te kijken naar wat we allemaal eten.

Je bent wat je eet!

Dit is ook zo. Wanneer we gezonder eten, voelen we ons vaak beter in ons vel en worden we minder snel ziek. Ook mentaal ondervind je dit goed. Je staat sterker in je schoenen en kan meer genieten van het leven.

Brilliant Brainfood

Deze groenten maken je slimmer:

  • Avocado verlaagt je cholesterol en vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Kortom: je aders slibben niet dicht en je bloed stroomt sneller… ook naar je hersenen.
  • Tomaten zitten boordevol lycopeen, een krachtige antioxidant die je hersenactiviteit op peil houdt en je beschermt tegen dementie.
  • Brocolli, spinazie en spruitjes zijn ‘brainpower food’ dankzij hun grote dosis vitamine K. Ze helpen je om nieuwe kennis beter te onthouden.
  • Salie is een wonderkruid, als we zijn reputatie mogen geloven. Het zou je geheugen verbeteren, al is dat niet wetenschappelijk bewezen. Maar wie niet waagt, niet wint!
  • Wortels, paprika en selder geven je denkkracht en verminderen geheugenverlies door de luteoline die erin zit.

 

Hoe vettiger, hoe prettiger.

Vette vis als zalm en paling bevat vetzuren als omega 3. Je lichaam maakt die niet zelf aan, dus moet je ze uit je voeding halen. omega 3 is onmisbaar voor je hersenen. Het verbetert je geheugen als je ouder wordt en gaat dementie tegen.

Tik’n eitje.

Eieren zijn rijk aan choline en lecithine, voedingsmiddelen die belangrijk zijn voor je hersenontwikkeling en die een positieve invloed hebben op je metabolisme.

Fruit met grote onderscheiding:

  • Blauwe bessen geven je hersenen extra brandstof. Ze boosten je geheugen én je leervermogen. Ze helpen je zelfs tegen Alzheimer. Dat komt omdat ze anthocyanen bevatten die rechtstreeks naar de hersenen gaan. blauwe bessen worden niet voor niets brain berries genoemd.
  • De antioxidaten in appels verjongen je hersenen en houden je ook alert. An apple a day doet zoveel meer dan keep the doctor away.
  • Granaatappel vermindert stress door de hoge hoeveelheid antioxidanten. Na brain berries het beste studiefruit om in huis te hebben.
  • Sinaasappel, ananas en meloen helpen je om informatie te verzamelen. Ideaal wanneer je research doet of veel informatie moet onthouden.
  • Aardbeien verbeteren je geheugen dankzij de stof.

 

De cijfers liegen niet…

Werknemers die elke dag gezond eten, hebben 25% meer kans om goed te presteren op het werk.

Werknemers met een gezonde levensstijl zijn 27% minder afwezig dan anderen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan de juiste voeding de nationale productiviteit met 20% doen stijgen.

Één van de grote boosdoeners is ijzertekort. Meer dan 50% van de wereldbevolking heeft er last van. Gevolg: je bent moe, lusteloos, je ziet bleekjes, …

 

Elke dag een handje noten en je krijgt een geheugen als een olifant!

  • Noten zijn een goede bron van vitamine E. Elke dag een handje noten eten verbetert je geheugen. Amandelen, cashewnoten, pinda’s, hazelnoten en zonnebloempitjes moet je altijd in je lade hebben liggen. Walnoten zien er zelfs uit als kleine hersenen. Dat wil toch al wat zeggen?
  • Één handje pompoenpitten bevat je dagelijkse dosis zink. Een belangrijk hulpmiddel om je geheugen en denkvermogen te verbeteren. Dit kan een vervanger zijn voor: die grote zak chips waar je al de hele dag naar verlangt.

 

Pasta tegen stress:

Toch volkorenproducten om het gezond te houden. Dit geldt ook voor brood en rijst. Vitamine E en voedingsvezels zijn de perfecte combinatie om de hele dag gefocust te blijven. Én ze gaan stress tegen.

Chocolade graag:

Goed nieuws voor de chocoladefans: pure chocolade zit boordevol antioxidanten die de achteruitgang van je geheugen tegengaan. De cafeïne in chocolade is een natuurlijke concentratiesbooster.

Mager vlees = cocentratiehelper:

Mager vlees als kipfilet, kalkoen, kalfsvlees en magere biefstuk bevat veel mineralen, ijzer, zink en vitamine B12. Onder andere ijzer is onmisbaar voor ons concentratievermogen en onze hersenen.

Gezond op het werk? Zo makkelijk is het!

We vinden altijd wel excuses om te zeggen dat het heel moeilijk is om gezond te eten op je werk. Met deze tips lukt het je wel. Probeer het eens een maand uit en kijk zelf wat het met je lichaam en geest doet.

  • Eet 10 minuten voor de lunchpauze een stuk fruit. Zo is je maag niet leeg wanneer de verleidelijke dagschotel met frietjes in de kantine passeert. Kan je écht niet weerstaan? Neem dan een halve porie en vul aan met extra groenten.
  • Zorg dat je je nooit overeet op het werk. Heb je nog een restje over na de lunch? Bewaar het voor je namiddagdip!
  • Zet een schaal fruit in het midden van je eiland en spreek af met je collega’s om de schaal om de beurt aan te vullen.
  • Wandel tijdens je pauze. Een beetje beweging en frisse lucht geeft je nieuwe energie.
  • Vermijd koffie. Te veel cafeïne maakt je rusteloos. Een goed alternatief is groene thee, of nog beter: superfood matcha, een bijzonder sterke groene thee die je meer energie geeft dan koffie ooit zal kunnen.
  • Vaak last van hoofdpijn op het werk? Waarschijnlijk drink  je niet genoeg. Zorg dat je elk halfuur een grote slok water neemt.
  • Maak zelf je lunch! Heb je weinig tijd? Spreek met 5 collega’s af dat jullie om de beurt voor een verse, gezonde lunch zorgen. Zo hoef je maar 1 keer per week iets klaar te maken én het bevordert de werksfeer.

 

Kweek een gezonde haat voor de snoepautomaat!

  • Zeg tegen je gezondste collega dat je niet meer wil snoepen en vraag hem of haar om je tegen te houden als je zin hebt in zoet. Na 3 dagen zonder snickers zal je hem of haar een klein beetje haten, maar het is goed voor je.
  • Zorg dat je geen kleingeld in je portemonnee hebt. Geen geld, is geen snoep.
  • Pak een post-it op de automaat met ‘zou je dit wel doen?’ op.
  • Leg een graangreep of pure chocolade in je bureaulade. Een stukje per dag van deze 2 is gezond.
  • Zorg dat je nooit honger hebt. Eet op tijd en stond een stuk fruit, smeer een beetje pindakaas op je appel of snack wortels met hummus.
  • Lang niet naar de snoepautomaat gelopen? Geef je zelf een cadeau! Het geld dat je normaal per dag zou uitgeven aan de snoepautomaat, steek dit in een spaarpot en koop er iets leuk mee voor jezelf.

 

Bron: Flair
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.