Lovemanagement

Lovemanagement

20 geheimen voor een gelukkiger leven!

Door deze tips leren we onszelf liever te zien en gelukkig te staan in het leven.

Het zou handig zijn mocht er een gelukspil op de markt komen, daar heeft onze wereld meer nood aan. En niet alleen omdat de gelukspil het ultieme antidepressivum zou zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat gelukkig zijn ook infecties kan tegengaan, het geheugen kan verbeteren, pijn kan verminderen en hart- en vaatziekten kan helpen voorkomen. Spijtig genoeg bestaat deze pil (nog) niet. Waar haal je je geluk dan vandaan? Je maakt en creëert het zelf!

Dit doe je aan de hand van deze tips:

Zeker eens een maand uitproberen om te beginnen. Wedden dat je je beter voelt?

Eet meer happy mails. Je bent wat je eet zegt men ook wel. Wat goed is voor je hart, kan ook heilzaam zijn voor je geest. Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature waren er mensen die 10 dagen lang een mediterraan dieet volgden. Na deze 10 dagen waren ze meer tevreden dan anders. Dit kwam vooral door het magnesium in noten en de omega-3-vetzuren in vette vis. De noten zorgen voor een gelijkmatig humeur en de vis voor minder stress.

Staar je niet blind op geld. Er is niets mis met streven naar een hoger salaris, als je maar niet denkt dat meer loon ook meer tevredenheid betekent. Dr. Richard Easterlin, hoogleraar Economie aan de University of Southern California, ontdekte dat mensen die meer gaan verdienen daar snel aan wennen en vervolgens niet meer tevreden zijn. Je kunt in plaats van een salarisverhoging beter vragen om iets wat op een ander, dieper niveau voldoening geeft: de mogelijkheid om thuis te werken. Mensen die flexibel kunnen werken blijken volgens een onderzoek van Stanford University gelukkiger te zijn dan hun collega’s die op kantoor zitten opgesloten.

Zoek een oude makker op. Investeer tijd in het herstellen van een oude vriendschap of familielid die je uit het oog bent verloren. Een studie in het blad emotion wijst uit dat mensen die een aantal verschillende activiteiten ontplooiden om gelukkiger te worden, rapporteerden dat ze het meest baat hadden gehad bij hun pogingen om een oude vriendschap weer op te pakken. De auteur van deze studie zegt dat dit heel goed werkt tegen gevoelens van depressie. En dat gevoel van euforie kunnen we wel bevestigen na een avondje uit, niet? Het meeste effect heeft het als je ook daadwerkelijk tijd steekt in een ontmoeting. Het beste is een paar keer per week minstens 40 minuten aan contact.

Loop je gezond. Volgens een studie van Stanford University bleken dat mensen die 15 minuten per dag lopen of fietsen, een verbetering van hun humeur met 19% hebben. Onderzoekers weten nog steeds niet hoe het precies komt dat sport zo goed werkt op ons humeur. Een mogelijke oorzaak kan zijn dat er tijdens de inspanning door het zweten meer endocannabinoïden vrijkomen, evenals neurotrofe factoren eiwitten die neurale activiteit versnellen en de hersenen beschermen.

qode interactive strata

Wees geen slaaf van de klok. Maak je alleen druk over de echte deadlines op je werk. Hier vind je meer of onder te rubriek ‘timemanagement‘.

Toon je dankbaarheid. Het is gemakkelijk om je kijk op het leven aan te passen en dit meer door een roze bril gaat bekijken. Dit kan je doen door pen & papier bij de hand te nemen. Als je elke week neerschrijft waar je dankbaar voor bent zou je jezelf ook gelukkiger voelen. Toch gelukkiger dan mensen die alleen maar een lijstje maken met wat ze nog moeten doen en hun recente activiteiten. Om klein te beginnen kan je je wachtwoord bijvoorbeeld veranderen naar ‘ikbengelukkig‘. Je zou je er dan ook daadwerkelijk naar gedragen. Enkel het wachtwoord iets moeilijker maken door hoofdletters en/of cijfers in te voegen. Bijvoorbeeld: Ik1Ben2Gelukkig3.

Zie het licht. Voel je je ‘s morgens ellendig? Mensen staan vaak slechtgezind op als hun slaapcyclus is verstoord. Regelmaat is hierbij héél belangrijk. Verder kan je je verstoorde slaapcyclus resetten door ‘s ochtends het licht op te zoeken. Hiermee onderdruk je het slaaphormoon melatonine.

Wie het kleine niet eert… . Probeer dit kleine experiment eens: let de volgende keer als je de deur uitstapt eens op wat er allemaal aan fijne beelden, geluiden en geuren op je afkomen. Geniet er bewust van. (Ja, ook van de voorbij lopende mannen of vrouwen :-)) Positieve emoties kunnen namelijk je blik op de wereld veraangenamen en leiden op de duur tot een blijvend geluksgevoel.

Pink lady. Fruit is gezond en ziet er ook gewoon ongelooflijk mooi uit. Het kan je daarbovenop ook uit een dip halen. Brits onderzoek wijst uit dat mensen die 10 dagen lang elke dag een banaan, appel of mandarijn aten, 32% minder last hadden van angstgevoelens dan een groep die het bij chocolade hield. De verklaring daarvoor kan zijn dat deze vruchten rijk zijn aan vitamine C, een voedingsstof die erom bekend staat dat je humeur ervan opknapt!

s4ldi5okjfd

BAILA BAILA! Dansen en bewegen kan positief zijn voor je humeur. Toch volgens Britse onderzoekers. Hoewel we hier zelf ook vaak vrolijk van worden, niet? Mensen die 5 minuten dansten voelden zich daarna 16% gelukkiger dan ervoor. De combinatie van bewegen en muziek stimuleert mogelijk de aanmaak van endorfinen. Als je niet kan dansen, kan gewoon naar muziek luisteren ook al enorm veel helpen.

Maak een mentale selfie. Stel je voor dat je je belangrijkste levensdoelen behaalt. Voelt dat fijn? Schrijf het dan op. Deze techniek staat bekend als ‘haal alles uit je zelf‘. Je wordt erdoor geïnspireerd om wat je ook ook doet met meer energie aan te pakken, daardoor ga je je optimistischer voelen. Een selfiestick als kerst of verjaardagscadeau kan dus een goede cadeautip zijn.

Laat maar waaien. Als je een 9 to 5 job hebt, ontsnap dan uit die gevangenis. Omring jezelf met natuur, dat werkt heilzaam. We onderschatten vaak hoe hard je van een wandeling in de natuur mentaal kan opknappen. Als dat echt onmogelijk is om bijvoorbeeld tijdens je middagpauze buiten te eten of even te gaan wandelen, haal dan de natuur naar binnen. Mensen die planten in hun kantoor hebben zijn positiever gestemd over hun werkomgeving.

Stap uit die file. Voor sommigen is het woon-werkverkeer echt een grote opgave. Onderzoekers in Canada ontdekten dat mensen die meer dan een uur moeten rijden naar en van hun werk, minder tevreden zijn over hun leven dan mensen die er korter over doen. De stress die je oploopt in de file kan je geluk ondermijnen. Probeer daarom te verhuizen of van baan te veranderen. Als dat niet lukt, kun je het best een alternatieve route op je GPS zoeken. Als je zo files vermijdt, kan je dat woon-werkverkeer een stuk prettiger maken, ook al moet je daarvoor je wekker misschien wat vroeger zetten. Sta je toch in de file? Zet dan je muziek op de maximale volume en zing volmondig mee. Dat kan ook helpen tegen de stress in het verkeer. Alles om positief aan je werkdag te beginnen.

Change can be good! Variatie aanbrengen in je leefpatroon voorkomt de zogenaamde hedonistische aanpassing, die normaal gesproken optreedt als de eerste opwinding over een gedenkwaardige gebeurtenis -groot of klein- is weggeëbd. Iets simpels als een nieuwe workout eens per week kan al genoeg zijn om je leven minder eentonig te maken.

Geef je geld weg. Gulheid maakt gelukkig. Toch als je je betrokken voelt bij de organisatie of de persoon aan wie je geld geeft. Volgens een studie gepubliceerd in het ‘Journal of positive psychology’ geeft het meer bevrediging als je weet hoe en waar je donatie besteed wordt dan als je je geld aan een willekeurige organisatie geeft.

image

Adem in… . Gebruik je ademhaling om je humeur bij te sturen. Tien minuten bewust ademhalen leidt al tot een afname van negatieve gedachten. Het is veel effectiever dan alleen maar je (negatieve) gedachten de vrije loop te laten. Om je aandacht af te leiden van de kleinste dingen en in de plaats daarvan op het hier en nu te focussen, moet je je ogen sluiten en proberen bewust elke in- en uitademing te voelen.

Vergelijken doet huilen. Houd toch op met jezelf te vergelijken met anderen. Mensen die relatief gelukkig zijn vergelijken zich doorgaans niet met anderen. Als je je druk maakt over het huis van je buren dat veel mooier is bijvoorbeeld of over je collega die meer geld verdient dan jou, dan doe je er goed aan afleiding te zoeken. Lees een magazine, luister muziek of kijk iets leuk op tv voordat je chagrijnig wordt van jaloezie.

Houd je in met lijstjes. Niets is zo neerslachtig voor je humeur als een to-do-lijst met 11 punten erop. Zie zo’n opsomming daarom liever als een wensenlijst. Wat eerst plichten waren, worden dan taken waar je zelf wat aan hebt. Dat maakt je tevredener wanneer je ze eenmaal af hebt. Dus schrijf bovenaan je lijst in plaats van ‘rapport afmaken’ of ‘nog te doen’ eerder ‘nog te doen zodat ik volgende week een dag vrij heb’.

Lachen is gezond. Het doet er niet toe of je al dan niet iets hebt om mee of over te lachen: je moet het gewoon doen. Een studie van de University of Kansas toont aan dat als mensen (glim)lachend een moeilijke test deden, ze naderhand positiever gestemd waren dan de mensen die de test met een neutrale gezichtsuitdrukking uitvoerden. Let wel op, want grijnzen zonder een duidelijke reden kan bij anderen ook de indruk wekken dat je niet helemaal goed bij je hoofd bent. Wees dus voorzichtig met het toepassen van deze strategie.

Eind goed, al goed. Je wist natuurlijk als dat seks het ultieme antidepressivum is. Maar wat is de minimale dosis die nog effectief is? Onderzoekers van de University of Colorado ontdekten dan mensen die aangaven ten minste een keer per week seks te hebben, 44% meer kans hadden om zich ‘zeer gelukkig’ te voelen dan mensen die het hele voorgaande jaar geen affectie hebben ondervonden. Je weet dus wat je te doen staat als je een workaholic bent: kom buiten en zoek de ware. Wanneer je al een partner hebt is het goed van open over alles te praten. Praten helpt en lucht op.

 

Bron: Men’s Health
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.