Stressmanagement

Stressmanagement

Stress is een vreselijke ziekte! Of ook wel DÉ ziekte van vandaag. Mensen krijgen een burn-out zoals ze hoofdpijn krijgen van een vermoeiende dag. Het zit er vaak aan te komen en je weet dat je zelf ‘op’ bent. Toch blijf je nog verder gaan omdat het ‘moet’.

Met deze onderwerpen wil ik je bewust maken van hoe gevaarlijk en ongezond stress kan zijn.

  • Wat is stress en wat doet het met ons lichaam?
  • Krijg je stress van je huidige baas? Hoe ga je hiermee om?
  • Hoe kan je op de juiste manier ontspannen aan je bureau?
  • Krijg je net stress wanneer je geen controle meer hebt over je werk? (ééntje voor de echte workaholics)

 

Wat is stress?

Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Van oorsprong is het een term uit de bouw: stress is de kracht die wordt uitgeoefend op een voorwerp. Of stress schadelijk is hangt af van hoeveel belasting iets (of iemand) aan kan. Zelfs metaal krijgt haarscheurtjes als het te eenzijdig of constant wordt belast. Dat geldt dus ook voor mensen.

Als we het over stress hebben, dan gaat het meestal over ongezonde druk: een teveel aan spanning. Maar stress is niet altijd ongezond. Stress is een hele natuurlijke, en ook gezonde reactie van het lichaam. Op het werk helpt gezonde stress je om goed te presteren. Het maakt je alert, geconcentreerd en efficiënt. De spanning maakt het lichaam ook klaar voor actie en dat is nodig om te kunnen reageren op bedreigende situaties.

Evenwicht

De problemen ontstaan pas wanneer de draaglast groter wordt dan de draagkracht. Op dat moment zijn de eisen die aan jou worden gesteld of die je aan jezelf stelt groter dan wat je aankunt. Het evenwicht tussen de factoren die spanning veroorzaken, stressoren en jouw mogelijkheden om stress te voorkomen of er mee om te gaan slaat door naar de verkeerde kant.

Een verstoring van dat evenwicht kan veroorzaakt worden door een te grote draaglast of een te kleine draagkracht. Bij een te grote draaglast is er sprake van eisen en oorzaken buiten jezelf als persoon. Deze belastende omstandigheden kunnen heel verschillend zijn: variërend van alledaagse stress-situaties tot ingrijpende levensgebeurtenissen.

Eigenschappen

Sommige mensen zijn gevoeliger voor stress dan anderen: de draagkracht. De volgende eigenschappen maken kwetsbaar:

  • Perfectionisme
  • Zogenaamde type A-factoren: ambitie, prestatiegerichtheid, competitie, gehaastheid, niet ‘niets’ kunnen doen, vaak twee dingen tegelijk doen
  • Veel van zichzelf eisen en ‘moeten’
  • Groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Grote betrokkenheid bij gezin of werk
  • Streven naar waardering van anderen
  • Moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen, grenzen kunnen aangeven of voor zichzelf opkomen
  • Moeilijk steun kunnen vragen
  • Gevoelens slecht kunnen uiten
  • Gevoel weinig invloed te kunnen uitoefenen op de omgeving en het eigen leven
  • Pessimisme en een weinig positieve kijk op eigen prestaties

Deze eigenschappen worden deels bepaald door karakter en temperament, maar ervaring en vaardigheden spelen ook een grote rol. Je kunt zelf veel doen om je draagkracht te verbeteren. Vaardigheden als assertiviteit en conflicthantering kun je verbeteren en ook kun je leren meer realistische eisen te stellen.

Ook ongezonde leef- en werkgewoonten kunnen de draagkracht verminderen. Verkeerde eetgewoonten, te veel koffie of alcohol, te weinig lichaamsbeweging en een tekort aan slaap en ontspanning bijvoorbeeld. Maar ook een slechte organisatie van het werk, te veel werken en te weinig pauzes nemen dragen bij. Je weerstand vermindert en daardoor ben je vatbaarder voor de gevolgen van stress.

Symptomen

Ongezonde stress kan zich op vier verschillende manieren uiten:

  • Lichamelijke signalen
  • Psychische signalen
  • Gedragssignalen
  • Gedachten- of denksignalen

Lichamelijk

Lichamelijke signalen hangen samen met de verhoogde lichamelijke activiteit bij stress. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, rugpijn of nekpijn, maar ook van hartkloppingen of spijsverteringsstoornissen. Het afweersysteem kan door stress worden aangetast. Hierdoor word je ook vatbaarder voor verkoudheid en griep. Vermoeidheid, rusteloosheid en slaapproblemen zijn ook veel voorkomende stresssymptomen.

Psychisch

Gestreste mensen zijn vaak prikkelbaar of cynisch. Daarnaast kan stress ook gepaard gaan met gevoelens van machteloosheid, ongeluk of verveling. Ongezonde stress kan de stemming, de gemoedstoestand waarin iemand verkeert, sterk beïnvloeden. Mensen kunnen zich ook eenzaam voelen.

Gedrag

Bazig, snauwen, kritisch, maar ook overmatig gebruik van alcohol, drugs, sigaretten of eten. Ongezonde stress kan ook veranderingen in het gedrag van mensen veroorzaken. Deze veranderingen komen onder andere voort uit de lichamelijke en psychische symptomen van stress. Prikkelbaarheid kan leiden tot conflicten en lusteloosheid of somberheid kan juist terugtrekken uit sociale contacten tot gevolg hebben.

Denken

Tot slot hebben mensen met stress vaak moeite met helder nadenken. Een gebrek aan creativiteit, geheugenproblemen, concentratieproblemen, het komt allemaal voor. Ongezonde stress leidt vaak tot een negatief gedachtenpatroon: mensen kunnen hun gevoel voor humor kwijt raken.

Stress van je eigen baas?

Pak het aan… like a boss! De do’s & dont’s volgens loopbaancoach Tom Hallez:

DO’S

  • Hou rekening met de stijl van je baas. Is hij een dirigerend type, werkt hij graag analytisch of is hij sociaal bewogen? Pas je communicatie aan, zodat je op dezelfde golflengte communiceert.
  • Leg de bal ook in jouw eigen kamp. Doe zelf ook enkele voorstellen om het conflict op te lossen.
  • Zorg dat je baas tijd heeft en stoor hem niet door onaangekondigd op te dagen. Haal hem uit de comfortzone van zijn bureau en spreek af in een neutrale ruimte, zoals de vergaderzaal.
  • Heb begrip voor de moeilijke positie waarin je baas soms verkeert: hij staat vaak tussen werkvloer en management in. Ooit wil jij ook graag op deze positie terecht komen.

 

DONT’S

  • Trek niet in het heetst van de strijd naar je chef, maar laat alles een nachtje bezinken en maak een plan. Vraag ook eerst naar de mening van je collega’s, lief en vrienden.
  • Maak er geen persoonlijke aanval van. Blijf praten vanuit de ik-vorm en beschrijf hoe jij je voelt en hoe jouw visie op de dingen eruitziet.
  • Haal er de baas van je baas niet bij. Hou het conflict binnenshuis en zorg ervoor dat anderen zo beperkt mogelijk betrokken worden. Geen enkele partij wil gezichtsverlies lijden.
  • Kijk waar jij invloed op hebt en ga niet vechten tegen zaken die je nooit zal kunnen veranderen, zoals het karakter van je baas of bepaalde bedrijfsprocessen.

Wanneer je na deze tips nog steeds vol stress zit, kan het handig zijn om een flexwerker te worden! Deze office yoga oefeningen laten je weer helemaal ontspannen. Je hoeft er je bureau zelfs niet voor te verlaten. Ze helpen je ook ideaal bij een energiedip of bij rugpijn. Al wat je nodig hebt is 15 minuten de tijd én je bureau.

 

GetAttachment1Armpje-strek-je

Breng je armen tot achter je rug en vouw je handen.

Steek je borst voorruit en trek je armen nu zo hoog mogelijk op.

Hou dat 30 tot 45 seconden aan , ontspan dan even en herhaal.

Deze oefening bevordert de bloedsomloop van het bovenlichaam en de hartstreek.

Stoeltwist

Ga zijdelings op je bureaustoel zitten, zodat de linkerkant van je lichaam de rugleuning raakt.

Plaats je voeten plat op de grond en breng je knieën samen. GetAttachment2

Neem de rugleuning met beide handen vast.

Adem in terwijl je je rug recht houdt, adem uit wanneer je je bovenlichaam naar de rugleuning toe draait.

Wanneer je naar de rugleuning toe draait, duw je met je linkerhand en trek je met je rechterhand.

Herhaal de oefening een paar keer, laat los en wissel van kant.

Deze oefening verhoogt de flexibiliteit van de wervelkolom in de rug. Daarnaast verlicht ze de stijfheid van je nek, schouders en bovenrug.

Boomhouding

GetAttachment4

Ga met de linkerkant van je lichaam tegen een muur staan en plaats je voeten tegen elkaar. Buig je linkerbeen zodat je knie de muur raakt en je linkervoet op de binnenkant van je rechterdij steunt.

Duw je linkervoet tegen je rechterdij en vice versa.

Plaats je handpalmen tegen elkaar. Hou 20 tot 30 seconden aan, laat los en wissel van kant.

 

Schuine plank

Plaats je handen (op schouderbreedte) op je bureau terwijl je een paar stapjes naar achteren zet.

Adem in en duw je borst vooruit. GetAttachment3

Adem uit en terwijl je je kin naar boven richt.

Herhaal de oefening 5 keer.

Achterwaartse plank

Sta met je rug naar je bureau toe.

Hou de rand van het bureau vast terwijl je een paar stappen naar voren zet.

Duw je bekken naar voren en steek je borst vooruit. Laat je nek en hoofd lichtjes naar achteren hangen. Herhaal de oefening 5 keer. Deze oefening verstevigt je triceps, polsen, rug en benen. De houding maakt je geest vrij, waardoor je openstaat voor nieuwe uitdagingen.

GetAttachment5

Stoelendans

Ga op de rand van je stoel zitten en plaats je voeten plat op de grond. Buig met je bovenlichaam naar voren en plaats de vingertoppen van je rechterhand aan de binnenkant van je rechtervoet.GetAttachment6

Steek je borst naar voren terwijl je je linkerarm naar boven strekt.

Herhaal de oefening 5 keer. Deze oefening verhoogt de flexibiliteit van je wervelkolom en verbetert je spijsvertering.

Lossen deze anti-stress oefening niets op. En ben je nog steeds ongelukkig, gevoelig en op…

Dan is het misschien eens tijd om op vakantie te gaan en even van alle rust te genieten. Er is uiteraard altijd een categorie mensen die er niet aan moet denken om er 2 of meer weken tussenuit te gaan. Deze ‘vakantiegids voor workaholics‘ is een manier om het werk echt los te laten en te genieten van een welverdiende vakantie.

Wat als je onder de tram kwam?

Allereerst is het voor de ware workaholic belangrijk dat hij zijn mindset af en toe 180 graden naar de andere kant laat exploderen. Kijk eens in de spiegel. Ben jij werkelijk onmisbaar? Denk jij dat je onmisbaar bent? Wat zou er dan volgens jou gebeuren als je een ernstig ongeluk meemaakt? Houdt het bedrijf waar je werkt op te bestaan? Vergaat de wereld? Neen! Uiteraard is er even een klein schokeffect, maar daarna gaat alles in no time weer zijn gewone gangetje. Dit geldt hetzelfde voor op vakantie gaan.

Ga naar ‘verweggistan’

Aangezien er tussen weten dat je gemist kunt worden en het ook echt geloven nog een heel groot grijs gebied zit, nemen we maatregelen om van je vakantie een échte vakantie te maken. Het tijdsverschil tussen België en de Verenigde Staten is ongeveer 8 uur. Dus als het in Antwerpen kantoortijd is van 9u tot 17u, dan is het in Los Angeles nacht! Je collega’s zijn dus aan het werken wanneer jij… slaapt! En slapen is niet werken. Dit geldt ook voor als je naar Australië wil gaan bijvoorbeeld. Win-win dus.

Boek en betaal maanden van tevoren

Er is voor workaholics altijd een heel goede manier om niet met vakantie te gaan. Of ze wachten zolang met boeken tot er niets betaalbaars meer te vinden is. Of ze vinden een goede reden waarom ze nu net even niet gemist kunnen worden op hun werk. Er is maar één remedie tegen dat soort asociaal gedrag: vroegtijdig boeken en betalen. En uiteraard géén annuleringsverzekering boeken met je werk als excuus.

Neem de dag voor je vakantie vrij

Moest er dan toch iets in duigen vallen op je werk, kan je altijd alsnog inspringen en met een bijna ‘gerust’ gevoel vertrekken. Verloopt je eerste vakantiedag thuis in alle rust, dan weet je dat je met een gerust hart kan genieten. Je hebt bewezen dat je alles goed hebt georganiseerd en dat de wereld ook gewoon doordraait als jij er even tussenuit bent.

Maak de allerbeste out of office

Met een out of office-bericht kun je mensen die mailen duidelijk maken dat je op vakantie bent. Je meldt dan dat je er van dan tot dan niet bent wegens vakantie, dat je wordt vervangen door die collega en je stuurt zijn of haar contactgegevens erbij. Als afsluiter van je bericht kan je nog zeggen dat je na je verlof contact zal opnemen als er nog vragen zijn. Fatsoenlijke mensen wachten uiteraard af tot na je vakantie of nemen contact met je vervangende collega op.

Geen wifi!

vakantie is vakantie. Zolang je op vakantie geen uren verspilt aan de beschikbare wifi is het goed. Een status op facebook posten met een cocktail in de hand mag altijd natuurlijk :-). Verder laat je je telefoon of pad zoveel mogelijk op de kamer liggen als je aan het zwembad ligt. De kans dat je dure telefoon nat wordt is toch te groot. Ga je alleen maar chagrijniger van worden.

Alles ingepakt.

Neem zoveel mogelijk boeken mee, papieren boeken wel te verstaan. Of doe eens gek en leer een taal. Of toch de taal van het land waar je op vakantie bent. Dan heb je je tijd op vakantie goed besteed, dit is erg belangrijk voor workaholics.

Kom geen dag te vroeg thuis.

Ten slotte: de vakantie zit erop. Wat gebeurt er als je een paar dagen thuis blijft om ‘uit te rusten van de vakantie’? Inderdaad, je begint al stilletjes aan te werken. En tegen dat je weer op kantoor bent is je bruine kleurtje er alweer af.

 

Bron: Wat is stress? , Flair & Men’s Health

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.