Angermanagement

Angermanagement

Opgepast: ontploffingsgevaar!

 

Tips om je agressie onder controle te houden:

 

Agressie in het verkeer de meeste voorkomende vorm. 

Verlies je je kalmte in het verkeer? Zet dan direct je auto aan de kant. Neem de tijd om tot rust te komen, eventueel door een goede vriend of vriendin op te bellen en stoom af te laten. Je moet jezelf ook afvragen wat je écht dwarszit. Vaak ligt te fout bij je zelf. Misschien was je te laat vertrokken en had je haast? Misschien had je niet ontbeten? Of was het gewoon miscommunicatie in het verkeer. Relativeer is de boodschap.

Agressie in de rij.

We kennen het allemaal, we zijn ergens al uren aan het aanschuiven en de rij gaat maar steeds niet vooruit tot er plots iemand voor steekt. In situaties al deze weeg je best even af wat nu het belangrijkste is voor jou: gelijk of geluk. Natuurlijk moet je niet gewoon over je heen laten lopen, maar wil je persé je gelijk halen dat ze zijn voorgestoken en het oneerlijk is? Laten we het beter houden bij geluk. Ze hebben geluk dat jij je weet beheersen. Je kan achteraf of op de moment zelf altijd de persoon op een rustige manier aanspreken. Je wijst de persoon die jou onrecht aandoet er beter kordaat op dat wat hij of zij doet niet juist is, zonder je kwaad te maken. Onthoud dat iedereen handelt vanuit zijn eigen menselijke, en dus herkenbare behoeften. Dat zal je helpen om de boel te relativeren.

Agressie in het uitgaansleven.

Ook dit klinkt ons bekend in de oren: je bent op café met je vrienden en er stoot iemand heel hard tegen je. Zijn of haar pint over je kledij en zonder pardon gaat hij of zij ervandoor. Wanneer de persoon op wie je boos bent dronken is, is het net heel belangrijk dat jij zo nuchter mogelijk reageert. Je spreekt de persoon in kwestie aan met de vraag of ze kan uitkijken in de toekomst. Leek deze persoon niet meer in staat om in dialoog te gaan, dan wandel je best gewoon weg. Het heeft geen zin om je eigen avond in duigen te laten vallen.

Van exploderen naar relativeren in 3 stappen. 

Angermanagement is geen techniek waar je wel of niet toe in staat bent, het is een levensstijl die iedereen zich eigen kan maken.

  1. Denk je dat het gedrag van anderen ervoor kan zorgt dat we kwaad worden? Think again! Het zijn de gedachten die daarop volgen die het vooral doen borrelen binnenin. Laat je oordelen over mensen de vrije loop, maar wel in je hoofd welteverstaan! Op het toppunt van razernij je mond opendoen is geen goed idee.
  2. Draai nu alle slechte gedachten die je zojuist over de ander had één voor één om. Vraag je af wat ze vertellen over JOUW behoeften. Vind je dat je buurvrouw te luidruchtig is? Dan heb jij waarschijnlijk nood aan stilte. Door die spiegel te gebruiken, richt je je aandacht op wat jij nodig hebt en niet op wat de ander verkeerd doet. Je frustratie zal meteen afnemen.
  3. Je weet nu waarvoor je aan het vechten bent. Is het nu ook echt de moeite waard? Schat in of je beter wegloopt van de situatie of toch voor -een niet agressieve- confrontatie gaat. Met andere woorden: kies je voor gelijk of geluk? It’s up to you!

 

Bron: Flair
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.